dissabte, 7 de maig del 2016

TÈCNIQUES DE CONTROL DE LES EMOCIONS (III).

Tècniques addicionals per a controlar les nostres emocions

Altres tècniques que proposa Henri Weisinger, que considera de gran utilitat pel control de les emocions, són:

a. El sentit d’humor.















El sentit d’humor és el millor remei per enfrontar-nos a les emocions negatives com l’ira, la depressió, la tristesa i l’ansietat. Existeix una explicació científica a aquest fenomen. El riure estimula l’alliberament d’unes substàncies proteíniques anomenades endorfines. A mesura que s’incrementa el nivell d’endorfines en el cervell es redueix la percepció del dolor, tan físic com emocional.


b. Reorientació de l’energia emocional.












Cada cop que experimentem una emoció intensa, estem utilitzant energia. En aquestes situacions és recomanable dirigir l’energia a una activitat que no estigui relacionada amb allò que està passant.
Una actitud alternativa ens distreu de la nostra ansietat.


c. Prendre un temps lliure.














Prendre un respir al mig d’una situació emocionalment esgotadora pot ajudar-nos a controlar les nostres respostes emocionals. Pot ser molt breu: respirem profundament tres vegades abans de respondre.

Algunes situacions poden ser tan estressants que l’única manera de conservar la nostre dignitat és una franca retirada.

dilluns, 28 de març del 2016

L'ENSENYANÇA DEL GOT D'AIGUA







Encara que molt lluny de les nostres experiències quotidianes, sempre pot ser interessant quan parlem de les tècniques de control de les emocions, les pràctiques que impartien i imparteixen els grans mestres orientals. Un d’aquest exemples el tenim en la següent història, que diu així:

“Un Lama impartia ensenyances als monjos i novicis del monestir. Seguint la doctrina de Buda, posava especial èmfasi en captar la transitorietat de tots els fenòmens, per retirar-se dels pensaments i a través de la meditació profunda percebre el gloriós buit interior de la veu de la ment il·luminada. Mostrava mètodes molt antics als seus deixebles per tal que pugessin apartar-se dels pensaments i buidar la ment d’inútils continguts.

- Buideu-vos, buideu-vos – exhortava incansablement als deixebles. Així un dia i una altre dia, amb la mateixa insistència que les aigües flueixen pel riu o el sol surt després de l’alba. Tant va insistir, que alguns dels deixebles van anar a veure al mestre per demanar-li respectuosament: - Venerable mestre, en absolut posem en dubte la validesa de les teves ensenyances, però...

- Però? – va preguntar el Lama, amb un lleu somriure als llavis.
- Per què poses tant d’èmfasi en que ens buidem?, És que potser, respectat mestre, no accentues massa aquest aspecte de l’ensenyament?
- M’agrada que em qüestioneu – va dir – No vull que accepteu res que no hagi estat sotmès a l’escrutini de la vostra intel·ligència. Ara he de dur a terme la meva pràctica de meditació, però sol·licito que tots vosaltres us reuniu al vespre amb mi al Santuari. Això si, estimats, vull que cadascun de vosaltres porti un got ple d’aigua -. 

Els deixebles van dissimular com van poder i algun d’ells fins i tot va haver de reprimir el seu somriure. O sigui que el seu mestre els hi demanava una cosa tan ridícula com que tots ells anessin al Santuari amb un got ple d’aigua. Es tractaria d’algun ritus especial? Seria per fer una ofrena a algun Deu? Va anar passant el dia de manera lenta. Els deixebles no deixaven de fer conjetures sobre l’estranya sol·licitud del seu mestre. Uns aventuraven que es tractaria d’una cerimònia especial en honor a la misericòrdia de Tara; altres pensaven que potser el Lama els faria llegir en veu alta durant tota la nit les sagrades escriptures i que l’aigua era per evitar l’excessiva sequedat de la boca. Alguns confessaven que no tenien la menor idea del per què de tant insòlita petició.

El sol es començava a amagar darrera de les muntanyes i els deixebles van prendre cadascun d’ells un got i el van omplir d’aigua. Després ansiosos per a desvelar el misteri, varen anar al Santuari i es van presentar davant del mestre.

- Bé nois – va dir el Lama, rient amb el seu excel·lent humor. – Ara us demanaré que feu una cosa molt simple. Doneu un cop al got amb qualsevol objecte que tingueu. Vull escoltar la musica que és capaç de sortir de cadascun dels vostres gots -. Els deixebles van colpejar els gots, però dels mateixos no va sortir ni el més mínim so, únicament es va poder escoltar un soroll sord, lleig i apagat que res tenia a veure amb el que era una nota musical. A les hores el mestre va ordenar:  - Ara estimats meus, buideu els gots i repetiu l’operació -. Així ho varen fer els monjos. Van buidar tots els gots i quan els van colpejar va sorgir un so viu, intens i musical. Els deixebles van mirar al Lama. Ell va esbossar un somriure i simplement es va limitar a dir: - Got ple no sona; ment atapeïda no llueix. Us desitjo feliços somnis -. Els deixebles ho van entendre perfectament. Mai podrien oblidar allò de: “got ple no sona”.
 
Quan oblidem els densos núvols de la ignorància de la ment, en el buit original de la mateixa sorgeix el revelador so de la il·luminació.

Hem de ser capaços de buidar-nos dels nostres pensaments, sobretot d’aquells que ens son nocius, per tal de poder escoltar la nostra veu il·luminada que ens a de portar a aconseguir la nostra pau interior.




“La veritat només es manifesta quan la ment està buida d’allò que és conegut, ..., quan no actua”. 

Jiddu Krishnamurti

diumenge, 13 de març del 2016

TÈCNIQUES DE CONTROL DE LES EMOCIONS (II).

Adquirir la facultat de resoldre problemes.










Abans d’abordar algunes de les tècniques de resolució de problemes hem d’entendre en primer lloc, la naturalesa dels propis problemes.

Si ens plantegem la vida com una sèrie de situacions que requereixen d’algun tipus de resposta, a les hores, cap situació en si mateixa és un problema. El que ho converteix en problema, és la ineficàcia de la nostra resposta. Si se’ns perd un document, el problema no és la pèrdua del document, sinó la nostra incapacitat per trobar-lo.

La qüestió és trobar la millor manera de resoldre la situació que va generar el problema. Això és el que s’entén per resolució de problemes.

Els processos i les tècniques que proposa Weisinger per la resolució de problemes són les següents:

a.     Identificar i definir la situació problemàtica.
b.     Recerca d’idees i alternatives.
c.      Selecció de les idees i definició de les millors estratègies.
d.     Avaluació dels resultats.


a. Identificar i definir la situació problemàtica.

La manera emocionalment intel·ligent per tal de poder identificar la situació problemàtica, és definir l’element irritant.
Una vegada definida la situació  problemàtica, podem considerar-la des de una altra perspectiva, canviant la nostra percepció de la situació.
Una de les dificultats lligades a les situacions problemàtiques és que sovint les contemplem amb estretor de mires.

La reacció més habitual que tenim davant dels problemes que ens afecten, és buscar les seves causes fora de nosaltres, tractant d’identificar un culpable, per a centrar en ell totes les nostres critiques i de ser possible, la nostra lluita.

Aquesta forma de reaccionar l’única cosa que fa, és augmentar el nostre nivell de tensió, però no soluciona el problema. En darrera instància, els factors externs estan fora d’allò que els especialistes denominen àrea d’influència.

Només quan som capaços d’identificar la part de responsabilitat (insuficiències i limitacions) que tenim en el problema, és quan podem començar a actuar dins de la nostra àrea d’influència.

* El veritable problema no és qui està implicat en això, sinó la manera en que jo responc a la situació.

* El veritable problema no és en quins termes es planteja, sinó com jo ho encaro.

* El veritable problema no és per què succeeix, sinó com responc jo i de la manera que ho faig.

El replantejament dels nostres pensaments i de la nostra manera de veure una determinada situació problemàtica ens permet contemplar aquesta situació des d’una nova perspectiva.

Si ens situem en la nostra àrea d’influència i la solució del problema està al nostre abast, a les hores el problema es transforma en un desafiament al qual podem trobar una resposta eficaç.

b. Recerca d’idees i alternatives.

Algunes de les idees que es poden plantejar potser siguin impracticables, però potser partir d’aquests plantejaments inicials ens pot conduir a d’altres més raonables.

c. Selecció de les idees i definició de les millors alternatives.

Un cop esgotades totes les possibilitats de generar idees, cal determinar els criteris que hem d’aplicar per fer-ne una primera selecció als efectes de poder assolir els objectius fixats que tenen com a finalitat la resolució del problema. La precisió de les idees ens permet poder reduir el llistat.

d. Avaluació dels resultats.

La darrera etapa consisteix en avaluar els resultats per veure si necessitem afinar o modificar les nostres estratègies. En el cas de que no s’hagi acomplert l’objectiu que és la de la resolució del problema obligarà a iniciar altre cop el procés des del començament.



En qualsevol cas és important recordar la cita d’Albert Einstein quan deia:

“No podem resoldre els problemes, amb el mateix pensament amb que es van crear”.

dissabte, 20 de febrer del 2016

EL CONTE DEL LLENYATAIRE















Era temps d’esclarir el bosc, i per això el vaig contractar. L’aparença física em va acabar de decidir. Semblava un bon llenyataire. El sou era bo i les condicions de treball, les va considerar encara millor, així que les va acceptar i es va proposar fer un bon paper.

El primer dia es va presentar davant meu i li vaig fer entrega de la seva destral, després li va assignar la zona del bosc a on hi havia de treballar.
L’home, entusiasmat, va sortir al bosc a tallar aquells arbres que jo havia marcat . En un sol dia ja n’havia tallat i fet a trossos un gran nombre d’arbres. Crec que la xifra arribava a la vintena.

- Et felicito –, li vaig dir – Segueix així -.

Animat per aquelles paraules, el llenyataire va decidir millorar el seu propi rendiment. I així ho va pensar aquella nit, abans d’anar a dormir.

Al dia següent es va llevar abans que ningú i força motivat va anar al bosc. Curiosament, tot i la seva empenta va resultar que aquell dia només va poder tallar i fer a trossos, quinze arbres.

- Potser estic cansat -, va pensar, i va decidir anar a dormir més aviat que el dia anterior. Abans d'aclucar els ulls, només tenia un pensament: tallar més arbres que el primer dia.

Al dia següent, tot i les energies, no tant sols va arribar a igualar el nombre d’arbres que havia tallat el primer dia sinó que fins i tot en va tallar menys que el dia anterior.

Al proper dia només en varen ser set, després cinc i el darrer dia va estar tota la tarda per poder tallar el seu segon arbre.

Patint pel que jo li diria, el llenyataire va decidir venir a explicar-me el que li estava passant. Un cop davant meu, em va jurar i perjurar que tot i les seves ganes de fer-ho cada dia més ve, els resultats cada cop eren pitjors, tot i que malgrat això, ell s’estava esforçant fins el límit del defalliment.

A les hores li vaig preguntar: - quan vas esmolar la teva destral per darrera vegada?

I em va contestar: - Esmolar? No he tingut temps d’esmolar la destral, he estat massa ocupat tallant arbres....
  




Descansar, canviar d’ocupació, fer altres coses, gaudir del lleure..., ha de ser la nostre manera d’afilar la nostra destral interior i així poder ajudar a mantenir el nostre equilibri emocional.

dimecres, 10 de febrer del 2016

TÈCNIQUES DE CONTROL DE LES EMOCIONS.

Al començament del meu blog, vaig enunciar quins eren al meu entendre els tres fonaments del creixement personal. Al llarg d’aquest mesos n’he pogut exposar dos d’ells: La Comunicació Emocional i La Intel·ligència Emocional. El tercer fonament que manca, i que en parlaré en aquesta pagina i en pagines següents, és el del desenvolupament de les Tècniques de Control de les Emocions.    













Ús de la relaxació per a disminuir l’ansietat

Una de les millors maneres de disminuir l’ansietat, és mitjançant la relaxació. A través de la relaxació moderem la nostra respiració i el bombeig de la sang, tornant al cos al seu estat normal. Els avantatges de sentir-nos en un estat de relaxació, és que ens permet allargar la nostra resposta emocional, guanyant temps per optar per l’acció més aconsellable.
Hi ha moltes maneres d’aprendre tècniques de relaxació: la meditació, el ioga...

Weisinger proposa el que denomina la relaxació condicionada, que consisteix essencialment en associar la relaxació amb imatges i pensaments específics. Després quan ens trobem en una situació estressant recordarem aquelles imatges i pensaments per relaxar-nos. Després d’un temps comencem a associar les situacions estressants amb aquestes imatges i pensaments. Finalment als primers signes d’una situació estressant ens venen aquestes imatges i pensaments a la ment i això fa que ens relaxem automàticament.

Exercici per a desenvolupar una resposta de relaxació condicionada:

1.   Escollir un lloc tranquil i en silenci.

2.     Busquem una posició còmoda.

3.     Adoptem una actitud passiva.

4.     Escollim un concepte, una imatge o paraula que ens doni sensació de pau i la repetim diverses vegades. Ens concentrem i repetim l’exercici durant diversos dies.

Exercici per aprendre a utilitzar la resposta de relaxació condicionada.

1.  Escollim una situació estressant que es repeteixi a diari i ens creí ansietat, ira o depressió.

2.     Ens imaginem aquesta situació.

3.     Introduïm el concepte relaxant en la situació imaginada.

4.     Repetim el procés durant diversos dies.

5.     Introduïm el concepte relaxant en la situació real.

Prendre el control de les pautes del nostre comportament

Les pautes de comportament són accions que repetim una i una altra vegada en resposta a una situació concreta.
El comportament està tan lligat a les emocions, com ho estan els canvis fisiològics, de manera que, per tal de gestionar adequadament les nostres emocions, cal prendre el control del nostre comportament. Primer de tot hem d’aprendre a conèixer quin és el nostre comportament.

Exercicis per a reconèixer el nostre comportament:

1.  Fer una llista de les emocions que habitualment experimentem en un àmbit determinat (laboral, familiar...).

2. Fer un seguiment de les emocions, per saber quines pautes de comportament acompanyen a aquestes emocions.

3. Detectar les nostres pors. A través del nostre comportament, probablement deduirem que, quan tenim por, evitem a la gent que està relacionada amb les nostres pors.

4.     Demanar l’opinió a aquella persona a la que tenim confiança.

Com podem utilitzar aquesta informació pel nostre benefici. Consells per a mantenir el control del nostre comportament.

1.  Respirem profondament unes quantes vegades. Això ens manté allunyat d’altres activitats i és un senyal que ens enviem a nosaltres mateixos pel nostre control i atenció.

2.   Iniciem un diàleg constructiu. Preguntes que ens podem fer: Guanyo alguna cosa amb aquest comportament? Què és el que em convindria fer?




“Només existeixen dues maneres de viure la vida: una és com si res fos un miracle; l’altre és com si tot fos un miracle”.

Albert Einstein.

dissabte, 23 de gener del 2016

BUDA I L’ESCORPÍ.









Diu la llegenda, que un cop es trobava Buda assegut a tocar del marge d’un riu, quan va veure com un escorpí s’estava ofegant i va decidir treure’l de l’aigua; però quan ho va fer l’escorpí el va picar.

Per sort, l’escorpí no era verinós. Tot i així, a causa de la reacció al dolor de la picada, el mestre el va deixar anar i l’animal va caure a l’aigua i va començar a ofegar-se un altra cop.

El mestre el va intentar treure’l de nou i una altra vegada l’escorpí el va picar, i va tornar a parar a l’aigua.

Un dels seus deixebles que ho havia estat observant tot, es va acostar i li va dir: - Perdoni mestre, però vostè es una mica tossut! Per què vol treure l’escorpí de l’aigua, no veu que cada cop que ho intenti, l’escorpí el picarà? -.

I el mestre va respondre: - La naturalesa de l’escorpí és picar, però aquest fet no canviarà la meva naturalesa, que és la d’ajudar a tots els essers vius, “AIXÍ ÉS LA MEVA NATURALESA”-.

A les hores, fent servir una fulla, el mestre va treure a l’escorpí de l’aigua i li va salvar la vida,



Ajudar als altres i practicar el bé també és una manera de donar-li un sentit a la vida. Hem de saber cercar la nostra essència, aquella que ens acosti a la bondat i no deixar que res ho canviï.

Si aquesta naturalesa interior és la bondat has d’evitar que aquesta canviï
encara que algú et faci mal. Només hauràs de prendre precaucions en vers aquell o aquelles persones. La conducta i les accions dels altres, mai han de condicionar les teves.

No canviïs mai la teva essència. Pensa que si una rosa canvies la seva essència, deixaria de ser una rosa. Si tu canvies la teva essència, la teva naturalesa, aquella que  t’acosta a la bondat, deixaràs de ser tu.

Créixer o madurar no implica haver de canviar la teva essència. Quan la vida et presenti mil raons per plorar, demostra-li que tens mil i una raons per a somriure.



Mentre que algunes persones persegueixen la felicitat, altres en canvi la creen.

divendres, 15 de gener del 2016

EL SENTIT DE LA VIDA

Donar un sentit a la vida constitueix un element essencial que permet a la persona que ha patit una agressió, sobreposar-se a les seves dificultats. Quan la recerca del sentit té un desenllaç favorable, la persona ferida pot avançar en el seu procés de transformació.

Si coneixes el per què de la vida, podràs suportar tots els coms al que estaràs sotmès.












“L’home pot ser desposseït de tot excepte d’una cosa: la darrera de les llibertats humanes, la llibertat d’escollir la actitud que un adopta davant de qualsevol conjunt de circumstàncies i d’escollir el seu propi camí”.
Viktor Frankl.

Si bé no som lliures per escollir allò que ens passa, sí que podem escollir la nostra actitud i la nostra resposta davant d’allò que ens passa.

No som responsables d’allò que sentim, si ho som d’allò que fem, amb allò que sentim.  


El bon humor i la resiliència.

Una persona amb sentit d’humor, és una persona equilibrada que es permet construir les seves relacions i els seus vincles des de la relativització de tots els problemes.

Deia Freud que a la vida, el sentit d'humor i en especial el sentit d’humor negre, representa un triomf per a la persona, per què aconsegueix sobreposar-se a qualsevol adversitat i reduir en ridículs fantasmes els monstres més grans.

En el món laboral, la resiliència humorística pot ser una habilitat important per a qualsevol treballador, sigui quin sigui l’àmbit en el que interactua.

“L’home sempre conserva el suficient sentit d’humor com per a riure dels mals que no pot evitar”.
Goethe.


Les dificultats de la felicitat

Les causes que provoquen la manca de felicitat són del tot diverses. Aquí en teniu tres exemples:

1. “El sentiment de culpa”, que apareix en la consciència quan un entra en conflicte amb els principis ètics i les normes socials que ha assumit.

2. La sensació de buit afectiu que depèn més de com es viu l’amor, que de l’amor que un viu.

3. El sentiment d’inferioritat que és un dels factors que més pesen en la infelicitat de les persones.

Luis Rojas Marcos diu que hi ha quatre lladres que ens prenen la felicitat. El primer és el dolor. El segon és la por. El tercer és la depressió i el quart és l’odi.




És savi aquell qui aconsegueix estimar i ser estimat, s’apassiona amb el que fa, gaudeix de l’amistat, lleialtat i intel·ligència, dels llibres que llegeix i pot llegir un i un altre cop, de la música que no es cansa d'escoltar i dels quadres que mai para de mirar. I s’allunya i expulsa del seu món, tot allò que considera estúpid, cruel, lleig i fins i tot incòmode. Savi a les hores és, ni més ni menys, ser feliç.


Diu un proverbi xinès, que la persona més feliç és aquella que pot donar felicitat als altres encara que sigui només amb una mica d’arròs.




Trobar el sentit de la teva vida es descobrir la clau de la felicitat

diumenge, 10 de gener del 2016

UNA ANTIGA HISTÒRIA : “EN MANS DEL DESTÍ”












Es podria citar a un gran nombre de personatges, que han viscut la seva vida amb una actitud de resiliència. De la nostra època més recent, Gandhi, Viktor Frankl, Martin Luther King o Nelson Mandela, en són un exemple, però també aquesta actitud la podem trobar en d’altres personatges de l’antiguitat, com és el cas de la següent història:

“Alexandre III el Gran o Alexandre el Magne, (21 de juliol del 356 a C - 10 de juny del 323 a C) va ser rei del regne grec de Macedònia (336-323 a C), conqueridor de l'Imperi Persa i un dels líders militars més importants del món antic.
Convertint el seu petit regne en el centre director de l'Imperi Persa, que arribava fins al riu Indus, es converteix en un dels personatges més cèlebres de l'Antiguitat. Va aconseguir realitzar, durant un breu període de temps, la unitat entre Orient i Occident, la qual no es tornaria a produir mai més en la història.
 Diu la llegenda que a l’any 333 a C, Alexandre el Gran acompanyat d’un petit exercit es dirigia a Issos per a enfrontar-se al rei Persa Darios III,  que tenia un exercit molt més nombrós que el seu. Els soldats d’Alexandre estaven desmoralitzats a causa de la seva inferioritat numèrica.

Un cop a Síria i molt a prop del lloc on s’havia de dirimir la batalla hi havia un temple. Era un temple molt semblant al de Delfos de l’antiga Grècia, que tenia la facultat de vaticinar els favors divins: les persones hi acudien per orar als Deus i demanar-los la seva gràcia. Quan sortien del santuari, era costum llençar una moneda a l’aire i si sortia cara, s’acomplien els favors que s’havien demanat.

Alexandre va anar al temple i va demanar ajut als Deus per què la victòria fos favorable al seu exercit malgrat ser menys nombrós. Al sortir del temple va llençar la moneda i va sortir cara. Els seus guerrers envalentits es van dirigir a la batalla i la van guanyar.

Quan va acabar la lluita un general es va dirigir a Alexandre i li va dir: Certament estem en mans del destí, res es pot fer sobre allò que han decidit els Deus -, i Alexandre li va contestar: - Quanta raó tens amic meu -, i li va ensenyar la moneda: tenia dues cares”.




La història d’Alexandre el Gran ens ve a dir que molts més cops dels que pensem, el destí és a les nostres mans. Som part activa del nostre futur i que en tot allò que hem de construir hi tenim molt a dir. Per a fer realitat allò que volem també es necessari creure que ho podem aconseguir. El nostre futur és quelcom que podem conquistar.

L’esser humà té la capacitat de ser a la vegada escriptor i actor de les seves pròpies històries.


La resiliència ens permet sovint, afrontar la vida amb una moneda de dues cares.