dimecres, 10 de febrer del 2016

TÈCNIQUES DE CONTROL DE LES EMOCIONS.

Al començament del meu blog, vaig enunciar quins eren al meu entendre els tres fonaments del creixement personal. Al llarg d’aquest mesos n’he pogut exposar dos d’ells: La Comunicació Emocional i La Intel·ligència Emocional. El tercer fonament que manca, i que en parlaré en aquesta pagina i en pagines següents, és el del desenvolupament de les Tècniques de Control de les Emocions.    













Ús de la relaxació per a disminuir l’ansietat

Una de les millors maneres de disminuir l’ansietat, és mitjançant la relaxació. A través de la relaxació moderem la nostra respiració i el bombeig de la sang, tornant al cos al seu estat normal. Els avantatges de sentir-nos en un estat de relaxació, és que ens permet allargar la nostra resposta emocional, guanyant temps per optar per l’acció més aconsellable.
Hi ha moltes maneres d’aprendre tècniques de relaxació: la meditació, el ioga...

Weisinger proposa el que denomina la relaxació condicionada, que consisteix essencialment en associar la relaxació amb imatges i pensaments específics. Després quan ens trobem en una situació estressant recordarem aquelles imatges i pensaments per relaxar-nos. Després d’un temps comencem a associar les situacions estressants amb aquestes imatges i pensaments. Finalment als primers signes d’una situació estressant ens venen aquestes imatges i pensaments a la ment i això fa que ens relaxem automàticament.

Exercici per a desenvolupar una resposta de relaxació condicionada:

1.   Escollir un lloc tranquil i en silenci.

2.     Busquem una posició còmoda.

3.     Adoptem una actitud passiva.

4.     Escollim un concepte, una imatge o paraula que ens doni sensació de pau i la repetim diverses vegades. Ens concentrem i repetim l’exercici durant diversos dies.

Exercici per aprendre a utilitzar la resposta de relaxació condicionada.

1.  Escollim una situació estressant que es repeteixi a diari i ens creí ansietat, ira o depressió.

2.     Ens imaginem aquesta situació.

3.     Introduïm el concepte relaxant en la situació imaginada.

4.     Repetim el procés durant diversos dies.

5.     Introduïm el concepte relaxant en la situació real.

Prendre el control de les pautes del nostre comportament

Les pautes de comportament són accions que repetim una i una altra vegada en resposta a una situació concreta.
El comportament està tan lligat a les emocions, com ho estan els canvis fisiològics, de manera que, per tal de gestionar adequadament les nostres emocions, cal prendre el control del nostre comportament. Primer de tot hem d’aprendre a conèixer quin és el nostre comportament.

Exercicis per a reconèixer el nostre comportament:

1.  Fer una llista de les emocions que habitualment experimentem en un àmbit determinat (laboral, familiar...).

2. Fer un seguiment de les emocions, per saber quines pautes de comportament acompanyen a aquestes emocions.

3. Detectar les nostres pors. A través del nostre comportament, probablement deduirem que, quan tenim por, evitem a la gent que està relacionada amb les nostres pors.

4.     Demanar l’opinió a aquella persona a la que tenim confiança.

Com podem utilitzar aquesta informació pel nostre benefici. Consells per a mantenir el control del nostre comportament.

1.  Respirem profondament unes quantes vegades. Això ens manté allunyat d’altres activitats i és un senyal que ens enviem a nosaltres mateixos pel nostre control i atenció.

2.   Iniciem un diàleg constructiu. Preguntes que ens podem fer: Guanyo alguna cosa amb aquest comportament? Què és el que em convindria fer?




“Només existeixen dues maneres de viure la vida: una és com si res fos un miracle; l’altre és com si tot fos un miracle”.

Albert Einstein.