diumenge, 3 de gener del 2016

LA RESILIÈNCIA











La resiliència, és la capacitat que té una persona o un grup, d’afrontar les adversitats, sobreposant-se i ressorgint enfortit i transformat.

Segons el Diccionari de la Llengua Catalana, resiliència és un terme empleat per la ciència per definir la resistència que presenten els sòlids al trencament per xoc, i ve donada per una xifra que caracteritza la fragilitat del sòlid.

També ens d’altres àmbits de la tecnologia ens podem referir a la resiliència com la capacitat que tenen certs materials a resistir una força a través de la seva deformació, per recuperar posteriorment al desaparèixer la força, la seva estructura original.

En l’àmbit de la psicologia i la sociologia el concepte de resiliència, s’aplica en aquelles persones que, malgrat els esdeveniments desestabilitzadors, les condicions de vida difícils o dels traumes greus que ha patit, han seguit avançant per a obtenir la millora de la seva situació.

Les persones resilients tenen un gran sentit del compromís, una forta sensació de control dels esdeveniments i estan més obertes als canvis de la vida a la vegada que tendeixen a interpretar les experiències estressants i doloroses com una part més de l’existència.

Cal saber aprendre tant de l’èxit com del fracàs i que els finals ja no ens han de preocupar ja que segurament signifiquen nous començaments.



“Allò que resisteix, persisteix; allò que acceptes, es transforma”.
Proverbi Budista.

La resiliència és un procés, no una situació especial ni un moment determinat en el temps.

En el llibre, “La Resiliència. Créixer des de l’adversitat” els autors Anna Forés i Jordi Grané ens indiquen els deu camins per a construir la resiliència. Segons ells aquest són:

1.     Fer connexions.
2.     Evitar veure la crisis com un problema insuperable.
3.     Acceptar que els canvis són part de la vida.
4.     Avançar en vers objectius realistes.
5.     Actuar amb decisió contra les adversitats.
6.     Buscar oportunitats per a descobrir-se a un mateix.
7.     Alimentar una visió positiva d’un mateix.
8.  Descontextualitzar els esdeveniments des d'una perspectiva positiva.
9.     Mantenir una visió esperançadora.
10. Cuidar-se i prestar atenció a les teves necessitats i sentiments.

Els processos de resiliència es desenvolupen en una dinàmica de resistència i superació, completada per una dinàmica de construcció. Però la construcció, no es realitza sense un punt de recolzament positiu. Aquest punt pot ser petit, aparentment poc més important, però ha de ser positiu: la família, una amistat, un projecte, un objectiu portador d’un sentit per a la persona.




“Per a portar a terme un canvi l’hem d’encarnar”. 
                        Mahatma Gandhi.