diumenge, 19 d’abril del 2015

DOS CERVELLS, DUES MENTS


“La meitat de les nostres equivocacions en la vida neixen de que quan hem de pensar, sentim, i quan hem de sentir, pensem”.

John Churton Collins, (1848-1908), escriptor i crític literari angles.


Segons Goleman, en un sentit molt real tenim dues ments, una que pensa i l’altre que sent. Aquestes dues formes, fonamentalment diferentes de coneixement, interactuen per a construir la nostra vida mental. Una, la ment racional, és la forma de comprensió de la que som típicament conscients: més destacada en quant a la consciència, reflexiva, capaç d’analitzar i meditar. Però amb aquesta, existeix també un altre sistema impulsiu i poderós, encara que alguns cops il·lògic, es tracta de la ment emocional.

La dicotomia emocional/racional s’aproxima a la distinció popular entre cor i cap. Quan més intens és el sentiment, més dominant es torna la ment emocional i més ineficaç la racional. En poques paraules, les emocions descontrolades poden acabar fent estúpida a una persona intel·ligent.

Quan apareixen les passions, la balança s’inclina i és la ment emocional la que domina i aplaca a la ment racional.

Segons les investigacions de Goleman, el sentiment és anterior al pensament, és a dir, que la circulació d’una senyal arriba més ràpid a la part del cervell que genera una emoció, que a la part del cervell que raona el caràcter de la senyal rebuda i que analitza quina hauria de ser la resposta correcta. Això és el que fa que les emocions tinguin el poder d’alterar els pensaments.




Segons el professor canadenc Henry Mintzberg autor del llibre “Planificación en el lado izquierdo, dirección en el derecho”, els científics han sabut des de fa molt de temps que el cervell té dos hemisferis diferents, havent pogut comprovar que l’hemisferi esquerra controla els moviments del costat dret del cos, mentre que l’hemisferi dret controla els del costat esquerra.

A l’hemisferi esquerra la manera d’actuar sembla ser principalment lineal. La facultat lineal més important és la del llenguatge. L’hemisferi dret per la seva banda, sembla estar més especialitzat en els processos simultanis, en la percepció de sensacions i la motivació de les intuïcions.            
  
En relació als hemisferis cerebrals el professor Majaro planteja que en les dues darreres dècades s’ha descobert que cada costat del cervell efectua diferents processos mentals. El costat esquerra del cervell és el que s’encarrega primordialment de la lògica, del raonament i de l’anàlisi. El costat dret, s’encarrega dels sentiments, les emocions i del reconeixement de les formes.

Treballs més recents ratifiquen aquest discurs, destacant que l’hemisferi esquerra té a veure amb les funcions lògiques com són l’escriptura, el raonament, el ritme i l’ordre i l’hemisferi dret té relació amb les intuïcions, les emocions, la imaginació i la creativitat.



Una frase de l’empresari i escriptor William Clement Stone diu: “Quan dirigim els nostres pensaments correctament podem controlar les nostres emocions” i jo hi afegiria: i quan sabem controlar les nostres emocions, sabem dirigir correctament les nostres accions.