dissabte, 21 de febrer del 2015

ANÀLISI TRANSACCIONAL

L’anàlisi transaccional formulat pel psiquiatra canadenc Eric Berne (1910-1970), ofereix una interessant proposta per la comprensió de les conductes, la comunicació i les relacions humanes.

Estudia aspectes verbals i no verbals de la comunicació que resulten reveladors en les “transaccions” o intercanvis de comunicació que realitzen entre sí les persones.

Abans d’intentar descriure la personalitat de l’individu i definir com és, cal centrar el focus d’atenció en analitzar en quin “estat del jo” es troba la persona.

L’estat del jo, no depèn de l’edat cronològica.


La teoria de la personalitat: Els Estats del Jo

Es diferencien tres estats: L’estat Pare, l’estat Adult i l’estat Nen.


Estat Pare:


La persona sent, pensa i actua de manera similar a la versió que ha interioritzat d'una figura rellevant de la seva infantessa.



Manifesten un caràcter normatiu, autoritari però també protector.


Estat Adult:

La persona actua d’acord amb les capacitats que ha anat desenvolupant al llarg de la seva vida, els coneixements que ha adquirit i l’experiència que ha estat acumulant. La persona que es troba en aquest estat té una manera de sentir més estable, una manera de pensar que considera tant allò específic i immediat com el context general i les seves conseqüències i pot, per aquest motiu, modular el seu comportament.



Manifesten un caràcter racional i reflexiu.


Estat  Nen:

La manera de sentir, pensar i actuar es similar al de com ho feia la persona en determinades èpoques de la seva infantessa, la qual es caracteritza en general per la preferent intensitat i volubilitat emocional, amb un pensament predominantment centrat en allò més immediat i un comportament tendent a ser impulsiu.



Manifesten un caràcter depenent però també rebel.


Ens comuniquem en cada moment en un dels tres "estats del jo" i el tipus d'estat depèn de les nostres circumstàncies personals, situació emocional i relació amb el receptor, el qual a la seva vegada ens donarà la seva resposta en un dels tres estats.