diumenge, 6 de setembre del 2015

L’AUTOCONTROL DE LES EMOCIONS (II)

Controlar les nostres emocions no vol dir que les puguem suprimir. Significa comprendre-les i utilitzar aquesta comprensió per transformar les situacions en benefici nostre.


Goleman reconeix dues habilitats relacionades amb l’autocontrol: la gestió dels impulsos i la gestió de les inquietuds. Les dues es basen en cinc aptituds emocionals:

1.     Autodomini.
Consisteix en saber gestionar bé els sentiments impulsius i les emocions pertorbadores, fins i tot en els moments més difícils. Es tracta de tenir la capacitat de pensar amb claredat i no perdre la concentració en aquells moments en els que estem sotmesos a pressió.

Una paradoxa com exemple en la vida laboral, és que la mateixa situació pot esser una amenaça per a una persona mentre que per una altra pot ser un repte.

2.     Confiança.
Actuar èticament i estar per damunt de qualsevol critica. Les persones autèntiques inspiren confiança ja que entre d’altres aspectes defensen els seus principis per damunt de qualsevol circumstancia.

3.     Escrupolositat.
Complir amb els compromisos i promeses. Goleman aclareix que l’escrupolositat està estretament vinculada a l’empatia i a les habilitats socials.

4.     Adaptabilitat.
Les persones amb un gran autocontrol adapten les seves reaccions i estratègies a les circumstàncies canviants i són flexibles a la lectura i visió dels fets.

5.     Innovació.
Generar noves idees, adoptant perspectives noves i acceptant els riscos.

És important tenir en compte que són els nostres pensaments els que desencadenen les nostres respostes emocionals i no els actes d’una altra persona o els esdeveniments exteriors. El poder de controlar la nostra còlera i, de fet, totes les altres emocions, està en les nostres mans i aquest domini passa per poder fer-nos càrrec dels dos components primordials del nostre sistema emocional, com són el de:


a.     Fer-nos càrrec dels nostres pensaments.

Existeixen dos tipus de pensaments. Els pensaments que apareixen espontàniament i que s’anomenen pensaments automàtics i els pensaments que elaborem a partir de la reflexió i del nostre diàleg interior. El control dels dos tipus de pensaments, és un pas molt important en el domini de les emocions.

Els pensaments automàtics tendeixen a ser irracionals. Com que apareixen inesperadament, no tenim temps a valorar ni la seva lògica ni la seva racionalitat. La intensitat dels pensaments reflecteix en la intensitat de les nostres emocions. Tendim a fer generalitzacions que no necessariament són vàlides. Tendim a no donar crèdit. Sovint són críptics i sovint es desencadenen altres pensaments automàtics, que finalment ens poden conduir a raonaments distorsionats.

Consells per evitar el pensaments automàtics:

1. No hem de generalitzar. Al generalitzar, assumim erròniament que les percepcions que ens arriben, són les reals.
2. Hem d’evitar les qualificacions negatives. Encasellar a la gent, ens porta a pensar que la situació no te remei i que per tant no hi ha res a fer.
3. Hem d’evitar llegir el pensament als altres.
4. No hem de pretendre establir com han d’actuar els altres. Si establim regles sobre la forma en la que ha d’actuar la gent, ens predisposa a patir decepcions i frustracions ja que en general la gent no es comporta com nosaltres esperem.
5. No hem d’exagerar les conseqüències d’un fet per tal d’evitar que aquest fet multipliqui la seva intensitat.


b.     Les nostres respostes emocionals.

El segon component primordial del sistema emocional, és l’ansietat. Com detectar i identificar un estat d’ansietat? Entre aquests senyals està:  l’augment del ritme cardíac, el desajust de la pressió arterial i del ritme de respiració i la intensitat de la sudoració.

El primer pas per a fer front a un estat d’ansietat, és prendre consciència de que s’està produint un canvi en el nostre estat emocional per a continuació poder-hi actuar amb tècniques de relaxació.




El control dels pensaments automàtics i el fet de poder mantenir en un nivell baix i raonable aquelles emocions que ens provoquen ansietat, és una bona pràctica per a protegir la nostra salut, a la vegada que ens permet gaudir d'una bona relació amb els altres.