dimecres, 20 de maig del 2015

ELS CINC PILARS DE LA INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL

El conjunt de factors que determinen el grau d’Intel·ligència Emocional de cada persona els podem resumir en els següents cinc punts:

1.     El reconeixement de les pròpies emocions – AUTOCONEIXEMENT.

2.     L’equilibri interior – AUTOCONTROL.

3.     La confiança i la capacitat de motivació – AUTOESTIMA.

4.     Expressió de les emocions – EMPATIA I ASSERTIVITAT.

5.     Adaptació social i resiliència – ACTITUD POSITIVA.

Els punts 1, 2 i 3 corresponen a la Intel·ligència intrapersonal i els punts 4 i 5 a la Intel·ligència interpersonal.


Una breu definició dels cinc pilars que cal potenciar per tal d’obtenir una alta Intel·ligència Emocional, seria la següent:


    1. Reconeixement de les emocions.


És la capacitat que té una persona per a poder identificar i tractar els sentiments d’un mateix.
  
Segons Goleman l’autoconeixement seria l’autoconsciència, que implica reconèixer els propis estats d’ànims, els recursos i les intuïcions.


    2. L’autocontrol.


És la capacitat que tenim les persones per a regular la nostra conducta, l’estat d’ànim i els sentiments. L’autocontrol no vol dir reprimir-nos, sinó que vol dir adaptar les nostres conductes i emocions, comprenent, entenent i relativitzant allò que ens passa, per tal de poder mesurar les nostres reaccions, tant pel bé nostre com pel bé dels altres.

Es tracta de tenir un estat d’ànim en equilibri. El qual s’aconsegueix amb una vida sana, fent esport i amb tècniques de relaxació.

Segons Goleman l’autocontrol seria l’autoregulació, que vol dir saber gestionar el propi estat d’ànim i els impulsos.


    3. Autoestima i capacitat de motivació.


Saber-nos valorar i respectar. Saber-nos donar ànim i apreciar les nostres qualitats. Fixar objectius i buscar l’energia interior per a poder donar el millor de nosaltres.

Segons Goleman l’autoestima i la capacitat de motivació seria la motivació que es refereix a les tendències emocionals que faciliten el compliment dels objectius establerts.  


    4. Expressió de les emocions.


Identificar i tractar els sentiments dels altres i saber-nos comunicar a partir de la tolerància i de la correcta gestió de les nostres emocions.

Segons Goleman l’expressió de les emocions seria l’empatia que vol dir tenir consciència dels sentiments, necessitats i preocupacions dels altres.


    5. Adaptació social i resiliència.


Saber-nos adaptar a les diferents situacions amb actitud positiva pensant que els camins que seguim depenen d’un mateix.

L’adaptació social podria equivaldre al que segons Goleman anomena les habilitats socials, que vol dir ser un expert en generar respostes desitjades en els altres.



A les properes pàgines d’aquest blog em dedicaré a aprofundir en el contingut teòric i també pràctic a través exemples, de cadascun dels cinc pilars de la Intel·ligència Emocional.