diumenge, 22 de novembre del 2015

L’EMPATIA

Diu un savi proverbi que, és impossible comprendre ningú si abans no ens posem en el seu lloc. Cal dir però, que per poder fer això, primer cal voler-ho fer.

Empatia es podria definir com el millor grau de sintonia afectiva que es pot aconseguir amb les altres persones. És per tant, la capacitat de poder percebre allò que està experimentant una altra persona i per tant entendre i tenir presents els seus sentiments, emocions i necessitats. Es tracta en definitiva, de posar-se en el lloc de L’altre.

L’empatia és el valor per excel·lència en qualsevol tipus de relació entre  els essers humans, ja que inclou també el respecte i la tolerància.

La pràctica de l’empatia fa possible posar de relleu el nostre autocontrol emocional davant dels altres. L’empatia és una habilitat que ens permet reconèixer i tenir presents les emocions, els sentiments i les necessitats de la persona amb la que ens relacionem.


El que ens ha d’ajudar a controlar-nos i a respectar-nos els uns als altres, és la pràctica de l’empatia.

ELS OBSTACLES A LES BONES RELACIONS

Hi ha infinitat de creences que hem assimilat, que ens condicionen i que condicionen el nostre estat d’ànim i que repercuteixen de manera directa en la forma en que ens relacionem, creant barreres emocionals que dificulten una correcta entesa amb algunes de les persones del nostre entorn. Mentalment atribuïm causes als esdeveniments, es a dir, que ens anticipem a fer les nostres suposicions i a treure conclusions sense tenir a l’abast tota la informació.


Els principals errors del nostre coneixement més habituals i que cal intentar evitar per la millora de l’empatia a les nostres relacions són:

1. Els filtres mentals, que fan que només siguem capaços de tenir present, un dels elements d’una determinada situació sense tenir-ne en compte la resta.

2. Els pensaments oposats o radicals, en la que es té tendència a percebre les coses d’una manera extremista, sense terme mig.

3. La generalització gratuïta, que consisteix en extreure conclusions generalitzades a partir d’un sol fet.

4. La personalització negativa, relacionant a algú de manera subjectiva, com a culpable d’una qüestió que ens ha afectat negativament.

5. El raonament emocional d’aquelles coses negatives que sento i que penso que han de ser veritat, sense tenir en compte els fets d’una manera objectiva.  

6. Etiquetar a partir d’un judici negatiu que creem a partir d’un fet sense tenir tota la informació dels antecedents i pels quals han portat a aquella persona a tenir aquell comportament.

7. El fet de pensar que tenim la raó i de no assumir que es possible que la tinguin els altres i que siguem nosaltres els qui estem equivocats.



“Trista època la nostra! En la que és més fàcil desintegrar un àtom que un prejudici”.

Albert Einstein.






diumenge, 8 de novembre del 2015

UN CONTE SOBRE L’ASSERTIVIAT

De les històries que he llegit, he trobat una que serveix per il·lustrar els diferents estils de comunicació que es divideixen en passiu, agressiu i assertiu. En aquest cas estaríem davant d’un diàleg on entre els dos interlocutors, el llenguatge utilitzat seria l’agressiu en un dels personatges i l’assertiu en l’altre. Crec que no us costarà massa identificar qui és qui. El conte es titula “L’Hostal de Sant Jordi i el Dragó”, i diu així:











Hi havia una vegada un rodamón, que es va trobar per atzar a les portes d’una posada que tenia penjat un gran cartell amb el nom de “L’Hostal de Sant Jordi i el Dragó”.
En aquest moment es dona la següent situació: està nevant i el rodamón té gana i molt fred però no te diners. Colpeja la porta de l’hostal. S’obre la porta i apareix una senyora amb cara de molt pocs amics i li diu:

-  Què vol?

El rodamón diu:

 Miri, jo tinc gana i fred…
-  Té diners? – li crida la dona.
-  No, diners no tinc, però la puc ajudar... – i plafff!, la dona li tanca la porta a la cara.

L’home es queda desolat.
Està apunt de marxar, però decideix insistir.
Colpeja la porta altre cop.

-  I ara què vol? – li diu la senyora.
-  Miri, li vull demanar per favor que em deix…
- Aquí no estem per fer favors, aquí estem per fer negocis. Això és un hostal, un negoci, no sap el que és un hostal? Així que si no té diners se’n va! I si no té per menjar, es mort i punt! - Plaff!, un altre cop la porta a la cara.

El rodamón està per marxar però decideix insistir un altre cop.
Una vegada més colpeja la porta i diu:
-  Miri, senyora, disculpi’m…
- De disculpi’m, res! Miri, si no se’n va, li tiraré una galleda d’aigua freda al damunt. ¡¡Fora!! - I ¡¡plaff!! Li torna a tancar la porta de cop.

L’home baixa el cap. Decebut es disposa a seguir el seu camí quan en arribar a la cantonada, aixeca la vista i veu de nou el cartell que diu: “L’Hostal de San Jordi i el Dragó”.
A les hores decideix tornar. Per darrer cop colpeja la porta.
La senyora li crida des de dins:
- I ara què dimonis vol?

El rodamón li contesta:

- Miri, en lloc de parlar amb vostè, què podria parlar amb Sant Jordi?