diumenge, 21 de juny del 2015

EL NOSTRE EGO

Aprofundint en el que correspon al primer pilar de la Intel·ligència Emocional que és l’Autoconeixement, parlem avui de “l’Ego”.

El nostre ego és l’únic responsable dels nostres mals interiors, per molt que ens esforcem en buscar culpables fora de nosaltres mateixos.

Patim per què no acceptem allò que ens passa a la vida i per què el nostre Ego ens fa creure que podem canviar la realitat externa per adaptar-la als nostres propis desitjos i necessitats egoistes i egocèntriques.

Per poder avançar en l’Autoconeixement és important que reconeguem nostres pors i inseguretats que ens van apareixent al llarg del camí.

Cal controlar els pensaments i no deixar que siguin ells els que ens controlin a nosaltres. És per aquest motiu que en l’aprenentatge del nostre Autoconeixement tan important és l’autoanàlisi, com el reconeixement de les emocions negatives que són l’origen del nostre patiment.

L’Autoanàlisi consisteix en estudiar-se a un mateix. Adonar-nos d’allò que fem i com som, és verdaderament enriquidor i transformador. I això no només suposa quedar-se una estona sòl amb un mateix, sincerar-se amb la veritat pròpia, tractar no només d’escapar dels automatismes, sinó també, relacionar-se amb persones que estan en la mateixa recerca. Acceptar allò que et diguin encara que et faci mal.

Prendre atenció a les nostres emocions negatives que ens provoquen el patiment i que tenen el seu origen en la frustració de les passions. Si avui per avui seguim patint, experimentant angoixa, tristesa, solitud, ansietat, buit, etc., és que la nostra ment segueix contaminada i malalta.

Per aconseguir sanar-la és important tenir consciencia de l’estructura mental que hem desenvolupat des de la infantessa. És a dir: hem d’esbrinar quines són les creences que governen inconscientment la nostra vida, que són en definitiva la que ens han portat a forjar la nostra personalitat i a ser víctimes del nostre Ego.

He de reconèixer que hi ha cops que el destí, que en aquest cas jo anomenaria “feliç destí”, va fer que just en el moment precís tingués l’oportunitat de conèixer aquesta bella faula de la tribu Cherokee que és titula, “Els dos llops” i que diu així:



“El cap d’una tribu Cherokee li parla al seu net sobre la vida.
Li diu:
- Una gran batalla està passant dins meu.
- És una lluita terrible.
- És una lluita entre dos llops.


- Un dels llops és el mal: ell és la por, la ira, l’enveja, la cobdícia,
l’arrogància, el ressentiment, la mentida, la supèrbia, la culpa.
- L’altre és el bé: ell és l’alegria, la pau, l’amor, l’esperança, la humilitat, la generositat, la veritat, la compassió, la dolçor i la fe.
- Aquesta mateixa batalla esta passant a dins teu i a cadascun de
nosaltres.
El nen es va quedar pensant en allò que li havia explicat el seu avi.
Passat un temps li pregunta:
- Avi, quin dels dos llops guanyarà?
El vell guerrer mira al seu net fixament i li contesta:
- Guanyarà el llop que tu alimentis”. 


El nostre major obstacle per ser feliços som nosaltres mateixos, si tal com succeeix en el conte dels dos llops, és el llop dolent, és a dir el nostre Ego, aquell que alimentem.

L’objectiu final de l’Autoconeixement és aconseguir la llibertat i la independència emocional, és a dir, que siguem tan amos de la nostra ment que cap circumstància externa ens faci reaccionar malmetent la nostra pau interior.



Per poder arribar a comprendre allò que som i allò que podem arribar a ser, només cal aprendre a relaxar-nos i a escoltar en el profund silenci de la essència del nostre jo interior.





dimarts, 9 de juny del 2015

EL BUDA D’OR

Recordo una història, que mai no em cansaré de llegir. Parla sobre la veritable “essència” que tots portem a dins, i es titula el “Buda d’Or”. Diu així:

“A l’any 1957, en una petita població de Tailàndia, un grup de monjos d’un monestir varen haver de traslladar un gran Buda d’argila a un nou emplaçament a la ciutat de Bangkok. El monestir havia de canviar de lloc per qüestions que afectaven al subsòl i es temia per la seguretat de les persones.



Quan la grua va començar a aixecar el gran ídol de la figura de Buda, el seu pes era tan gran que va començar a esquerdar-se, i per si no hi havia prou, va començar a ploure. El superior dels monjos, preocupat pels danys que podria patir, va decidir baixar l’estàtua al terra i va manar que la recobrissin amb una roba gruixuda que la protegís de la pluja.

Més tard, ell mateix va anar a verificar com estava el Buda i va introduir una llum per sota la roba per a comprovar si l’estàtua seguia seca. Quan la llum va il·luminar les esquerdes de la figura, va observar que alguna cosa brillava al seu interior. Mirant més atentament, es va preguntar si no seria possible que hi hagués alguna cosa a sota del fang. Va anar a cercar un escarpell i un martell i va començar a retirar l’argila. En anar fent-se l’esquerda més gran, també es feia més gran la claror que sobresortia de les esquerdes. Varen fer falta moltes hores de treball fins que per fi el monjo es trobes davant d’un extraordinari Buda d’Or massís.





Segons sembla, segles abans de que el monjo superior descobrís el Buda, l’exèrcit Birmà va estar a punt d’envair Tailàndia, anomenada en aquells temps, Siam.

Els monjos a l’adonar-se de que el seu país no trigaria a ser atacat, varem recobrir d’argila el seu preciós Buda d’Or per tal de que no acabés formant part del tresor dels birmans. Els invasors van passar pel ganivet a tots els monjos i així el secret del Buda d’Or es va mantenir ben guardat fins a aquell memorable dia de l’any 1957”.



La reflexió a aquesta història, és que tots estem com el Buda, recoberts d’una dura capa creada per les nostres pors, inseguretats, insatisfaccions i pel nostre ego, però que malgrat tot,  dins de cadascun de nosaltres hi ha un Buda d’Or, que és la nostra veritable essència.

En alguna època de la nostra vida, potser entre els dos i els nou anys, comencem a cobrir la nostra veritable essència daurada, la nostra essència natural. I a mida que ens anem fent grans, aquesta essència es va amagant sota gruixudes capes d’argila.



Per tal de poder endinsar-nos en el nostre autoconeixement, de manera molt semblant a la que va fer el monjo amb l’escarpell i el martell, la feina a la que ara ens afrontem és la de tornar a descobrir la nostra autèntica essència, la del nostre propi Buda d’Or, que tots portem dins.

dissabte, 6 de juny del 2015

AUTOCONEIXEMENT

“De tots els coneixements possibles, el més savi i útil és el de que jo em conegui a mi mateix”.
William Shakespeare.



La millora de l’autoconeixement: LA FINESTRA DE JOHARI

La finestra de JOHARI (Joseph Luft i Harry Ingham) permet representar i analitzar diferents àrees de la persona vinculades amb les relacions amb els altres i el coneixement d’un mateix.

La percepció de sentir-se apreciat i valorat per una altra persona, modula el nostre comportament i fa que ens mostrem més receptius, confiats, sincers i amables amb aquella persona. El fet de poder conèixer de manera positiva a una altra persona, ens ofereix també la bona oportunitat de que jo em conegui a mi mateix.

Segons la finestra de JOHARI les quatre àrees de coneixement de la persona són:

L'Àrea OBERTA: El que jo conec de mi mateix i que els altres també coneixen de mi.

L'Àrea SECRETA: El que jo conec de mi mateix, però que els altres no coneixen de mi.

L'Àrea CEGA: El que jo no conec de mi mateix, però que els altres sí coneixen.


L'Àrea SUBCONSCIENT: El que ni jo conec, ni els altres coneixen de mi mateix.




Per millorar l’autoconeixement d’un mateix i reduir l’àrea cega, fa falta mantenir una actitud oberta i tenir en compte la informació que d'altres persones de manera honesta aporten sobre la meva forma de ser.

La zona desconeguda de l’àrea del subconscient es pot reduir, si som capaços d’exposar-nos a situacions i experiències noves.
En aquest cas serà la nostra interacció amb el món, la que ens porti al descobriment d’aquella part oculta als altres i a nosaltres mateixos que encara estava per descobrir.