dissabte, 31 d’octubre del 2015

ASSERTIVIAT

L’assertivitat o la comunicació assertiva és un estil de comunicació entre l’agressivitat i la passivitat. Es tracta d’expressar les nostres conviccions amb fermesa defensant els nostres drets. Les persones que tenen assertivitat demostren una autoestima alta.




Ser assertiu vol dir que soc valent, pacient i amable per dir-te el que penso, per ser fidel amb el que penso i sento, per dir-t’ho bé. Prometo escoltar-te, respectar-te i dir-te sempre la veritat i espero el mateix de tu.





Des del meu punt de vista, una molt correcta definició del que és l’assertivitat és la cita que troben en el llibre: “Assertivitat per a gent extraordinària”, escrit per l’Eva Bach i l’Anna Forés quan diu que:


“Assertivitat significa defendre els drets personals i expressar els pensaments, emocions i creences de manera directa, honesta i apropiada, que no violi els drets d’una altra persona”.
Lazarus (1971).



Podríem assegurar per tant que les persones assertives tenen una alta autoestima i confiança en si mateixes, són empàtiques per què saben escoltar i tenen com un dels valors fonamentals de les relacions humanes el respecte als altres.

dilluns, 12 d’octubre del 2015

Expressió de les Emocions. EMPATIA I ASSERTIVITAT (I)


Les anteriors pàgines han tractat  a través d’una visió general de tres pilars: Autoconeixement, Autocontrol i Autoestima que configuren el que s’anomena la Intel·ligència Emocional Intrapersonal. Arriba ara el moment de parlar sobre els pilars que configuren la Intel·ligència Emocional  Interpersonal.

En aquesta pàgina i següents  tractaré del quart pilar, que correspon al de  l’Expressió de les emocions. Aquest pilar es desenvolupa a través de l’EMPATIA i de l’ASSERTIVITAT.

Recordem que una correcta expressió de les nostres emocions és el que ens permet saber identificar i tractar els sentiments dels altres (Empatia) i saber-nos comunicar amb els altres a partir de la correcta gestió de les nostres emocions (Assertivitat). 


EXPRESSIÓ DE LES EMOCIONS


Cal ser amable amb les persones que es van creuant en el teu camí tot recordant el gran poder que té la paraula.





“Les paraules tenen el poder de destruir i ajudar. Quan les paraules són amables, poden canviar el món”.
Buda.

Empatia i Assertivitat són dues habilitats que cal potenciar per tal de poder gestionar de manera eficient i adequada les relacions amb totes les persones que ens envolten i en tots els àmbits de la nostra vida. De la manera en que aquestes relacions siguin més efectives i adequades en depèn la nostra salut emocional. 

La tècnica del canvi de rols resulta de molta utilitat per a desenvolupar l’habilitat de l’empatia, que és la capacitat de posar-se al lloc de l’altra persona, per tal de poder entendre’l.

La nostra lògica molt sovint es fonamenta en el principi del tercer exclòs d’Aristòtil. Segons aquest principi no pot ser que una afirmació sigui a la vegada verdadera o falsa. L’experiència ens demostra que en certes ocasions dues afirmacions diferents, poden ser a la vegada verdaderes.



“De totes les il·lusions, la més perillosa consisteix en pensar que tan sols existeix una única realitat”
P. Watzlawick.


Les cinc claus de la comunicació interpersonal.

1. Enfocament múltiple.

Si crec que allò que penso és “veritat”, així ho transmetre als altres, tractant les meves interpretacions i judicis com certeses i veritats universals.

L’enfocament múltiple parteix de la premissa de respectar el punt de vista dels altres, evitant la prepotència i parlant des de la veritat, fonamentant els arguments i creences que emetem.

2. Assertivitat.

És pot definir l’Assertivitat com l’art d’expressar i defensar allò que jo penso i sento sense ofendre a l’altre i cuidant la relació. Una de les claus està en buscar el moment i el lloc adequat, així com la manera de dir les coses.

3. Escolta activa.

Escoltar vol dir suspendre els judicis mentre l’altra parla per entendre allò que diu. L’escolta és una qüestió d’actitud i de respecte als altres.

4. Gestió de compromisos.

És molt recomanable saber declinar i negociar les peticions que ens fan. Després d’assolir un compromís cal complir ja que si no la nostra fiabilitat està en perill.

5. Disseny de la conversa.

Tota conversa rellevant hauria d’estar dissenyada. NO podem deixar aquestes converses en mans de la improvisació o de la bona voluntat.


 COM INTERPRETEM

Els altres no ens donen ni ens prenen res. Només son miralls que ens mostren allò que tenim i allò que ens manca. El filòsof Adous Huxley va dir:”L’experiència no és allò que ens passa, sinó la interpretació que fem d’allò que ens passa”.




L’únic que necessitem per gaudir d’una vida emocional sana i equilibrada és cultivar una visió més objectiva de nosaltres mateixos.

El secret és dedicar més temps i energia al nostre diàleg interior. Hem de vigilar allò que diem i com ens tractem, així com, allò que diem als altres i de com els tractem.