diumenge, 5 de juliol del 2015

AUTOCONTROL (I)

El segon pilar de la Intel·ligència Emocional és l’Autocontrol i l'equilibri interior que, tal i com és el cas de l’Autoconeixement, es tracta d’una facultat intrapersonal.



“Savi és qui sap controlar-se. Coneix les seves debilitats, per aprendre a dominar-les”.
Sòcrates.

L’Autocontrol consisteix en aquella aptitud que ens permet desenvolupar la nostra pau interior, fent allò que hem de fer des de l’alegria. És per aquest motiu que és molt important saber identificar el nostre projecte de vida.

En tots els àmbits de la nostra vida ja sigui el familiar, laboral o el social, és necessari per tal de poder aconseguir l’equilibri interior, diferenciar entre allò que és urgent, d’allò que és necessari i d’allò que és realment important.

Lochami, una monja budista va dir en una ocasió:

“Cada cop que una cosa comença a alterar-me, una critica, una decepció, les coses que no són com jo desitjo, etc..., penso: Què és el que m’importa més, això o la meva pau mental? I a les hores el malestar es redueix automàticament. Per què qualsevol cosa que no m’agradi, d'allò que pensen de mi, l’inconvenient de perdre un treball i tenir que buscar-ne un altre, etc... no és tant important com la meva pau mental”.



“Qui es controla a sí mateix, no tindrà cap dificultat per governar amb eficàcia. Aquell que no sap governar-se a si mateix, li resultarà impossible ordenar la conducta dels altres”.

Confuci.